Arduino LED yakma uygulaması için gerekli olan malzemeler:
- Arduino uno
- LED
- Direnç (330 Ohm)
- Bağlantı Kabloları
LED:
LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. Arduino üzerinde kullandığımız LED’ler 5V ile çalışır. LED’lerimizin anot (+) ve katot (-) olmak üzere iki bacağı vardır. LED’lerin yanabilmesi için anot bacağına 5V, katot bacağına toprak verilmelidir.
Projemizde LED’imizi yakabilmemiz için katot(-) bacağını arduino üzerine gnd (toprak) pinine, anot(+) bacağını ise herhangi bir digital pine bağlamamız gerekiyor ve bağlantı yaptığımız digital pinimizi yazılım kısmında 5V olarak çıkış vermemiz gerekmektedir.
Projemizde direnç kullanmamızın nedeni LED’imizin daha uzun ömürlü olmasıdır. Direncimizin bir bacağını LED’imizin katot(-) bacağına, diğer bacağını ise arduino üzerindeki gnd pinine bağlıyoruz. Böylece arduino üzerinden gelen akım dirençten geçerek LED’imize ulaşıyor.
Devre Şeması:

Void setup():
Bu kısımda arduino üzerinde kullandığımız pinlerin modunu belirliyoruz. Pin modları INPUT ve OUTPUT olarak tanımlanmaktadır. Biz projemizde LED’imizi yakabilmemiz için pin modumuzu OUTPUT yani 5V olarak tanımlıyoruz.
Void loop():
Bu kısımda ise sonsuz bir döngü oluşturuyoruz. Yani LED’imizin ne zaman yanacağı ne zaman söneceğini loop kısmında belirliyoruz.
Proje Kodu:
void setup()
{
pinMode(4, OUTPUT); //4 numaralı pinimizi çıkış pini olarak tanımlıyoruz
}
void loop()
{
digitalWrite(4, HIGH); //4 numaralı pinimizi lojik 1 (5volt) seviyesine yükseltiyoruz.
delay(1000); //1000 milisaniye (1 saniye) bekletiyoruz.
digitalWrite(4, LOW); //4 numaralı pinimizi lojik 0 (0 volt) seviyesine düşürüyoruz.
delay(1000); //1000 milisaniye (1 saniye) bekletiyoruz.
}
C++ uygulamaları için tıklayınız.
Matlab uygulamaları için tıklayınız.
Arduino uygulamaları için tıklayınız.
Raspberry Pi uygulamaları için tıklayınız.