Arduino Seri Haberleşme :
Serial Port tüm Arduino kartlarda bir adet mevcuttur ve Arduino kartımız ile bilgisayar veya diğer cihazların haberleşmesinde kullanılır. Aynı zamanda projelerimizde Arduino’ya komut yollamak veya sensörlerdeki değerleri görüntülemek için de seri haberleşmeyi kullanırız. Bugünkü yazımızda serial port’un kullanımı öğreneceğiz.
Arudino uno üzerinde bulunan 14 adet dijital giriş/çıkış pinlerinin 0 ve 1 numaralı pinleri serial port için ayrılmıştır. 0 numaralı dijital pin RX (veri alma), 1 numaralı dijital pin TX(veri gönderme) için kullanılır.
Arduino uno kartımız üzerinde USB seri port dönüştürücü chip bulunduğu için direkt olarak USB kablosu üzerinden bilgisayar ile seri haberleşme sağlayabiliriz. 0 ve 1 numaralı dijital pinler aynı anda hem dijital pin hem de seri iletişim pini olarak kullanılamazlar. Aynı pinler programlama için de kullanıldığından dolayı bu pinlere bağlı seri iletişim cihazları var ise program yüklemeye çalıştığımızda idemiz hata mesajı verecektir ve program yüklenmeyecektir.
Usb kablo üzerinden bilgisayarımızda haberleşme gerçekleştirebilmemiz için öncelikle BaudRate yani seri haberleşme hızını ayarlamamız gerekiyor. Bu işlemi arduino ide programı içerisinde bulunan void setup() kısmında Serial.begin(); komutu ile gerçekleştireceğiz. Bu komutu kullanırken haberleşme hızı parantez içine yazılır.
Serial.print(); ve Serial.println(); komutları ile seri monitöre string’leri doğrudan yollayabiliyoruz. İki komut arasındaki fark ise Serial.println(); komutu gönderdiğimiz string’in sonuna bir satır sonu ekler yani seri monitörde alt alta görüntülenir.

Bir fonksiyonun değerini seri ekrana yazdırmak istiyorsak tırnak içinde yazmamalıyız. Eğer sonuc fonksiyonunu tırnak içinde yazsaydık seri ekranda alt alta sonuc yazdıracaktır.

C++ uygulamaları için tıklayınız.
Matlab uygulamaları için tıklayınız.
Arduino uygulamaları için tıklayınız.
Raspberry Pi uygulamaları için tıklayınız.