
TEKNOFEST TAKIMLARI TECRÜBE PAYLAŞIM SORULARI
Takım Adı : ARMADA UAV TEAM
SORU 1.) Takımınızından kısaca bahseder misiniz?
Ekibimiz 2019 yılında kurulan ARMADA TECHNOLOGY TEAM bünyesinde 2021 TEKNOFEST SAVAŞAN İHA kategorisinde yarışmak için kurulmuştur. Bu yıl ilk kez TEKNOFEST SAVAŞAN İHA yarışmasına katılan ekibimiz öğrenci ve mezunlardan oluşmakta olup farklı eğitim düzeylerine sahip karma bir ekiptir.
SORU 2.) Projenizden ve yapılış aşamalarından kısaca bahseder misiniz?
Projemizin adı Gökşahin. Gökşahin hexarotor sınıfı olarak bilinen 6 motorlu bir multikopterdir. Yarışma süreci boyunca farklı tasarım ve analizlerden geçirilerek yapısal anlamda en iyi duruma getirilmiştir. Ön Tasarım Raporu aşamasında Türkiye’nin en iyi ilk 10 ekibi arasında yerini alan ekibimiz Kritik Tasarım Raporu aşamasında artık üretim aşamasına geçmiş olup İHA’nın üretiminde kullanılan yöntem ve teknikler aktarılmıştır. Bu sistemler pahalı ve zorlayıcı olduğundan bir yandan da sponsorluk çalışmalarına devam edilmiştir. Ana Sponsorumuzun ve diğer sponsorlarımızın desteklerinin gelmesi ile tedarik süreci başlamıştır. Malzemeler tedarik edildikten sonra ise resmen üretim dönemine girilmiş ve dönem devam etmektedir.
SORU 3.) Bu projeyi geliştirmenizin en büyük sebebi nedir?
Milli Teknoloji Hamlesi’ni kendimize misyon ve vizyon edinerek çıktığımız bu yolda ülkemize katma değeri yüksek ürünler kazandırmak için bu projeyi geliştiriyoruz.
SORU 4.) Projenizi oluştururken nereden ilham aldınız?
Projemizi oluştururken doğada bulunan yırtıcı kuşlardan ilham alarak çalışmalarımızı geliştirdik. Özellikle geliştirdiğimiz yapısal ve yazılımsal çalışmalarda yırtıcı kuşların havada gerçekleştirdiği uçuş ve manevraları İHA’mız ile gerçekleştirmeyi hedefledik.
SORU 5.) Projenizi farklı kılan özelliklerden kısaca bahseder misiniz?
Bizim kategorimizde genelde 4 motorlu İHA’lar kullanılmaktadır. Biz burada motor satısını artırarak bir farklılık yaptık ayrıca standart 6 motorlu İHA’lardan çok daha küçük boyutlara sahibiz. Yazılım tarafında algoritmalarımızı ve alt programlarımızı kendimiz geliştirdiğimiz için bu durum bize avantaj kazandırmaktadır. Aviyonik Sistemler tarafında ise hem maliyeti kısmak hem de özgünlüğümüzü artırmak için GPS modülünü revize ettik ve kendi PCB kartlarımızı tasarladık. Ayrıca sistem tümüyle incelendiğinde total uçuş süresi bakımından oldukça iyi durumda olduğumuzu düşünmekteyiz.
SORU 6.) Projenizi gerçekleştirirken teknik anlamda sıkıntılar yaşandı mı? Yaşandıysa bu sıkıntılar nelerdi?
Pekçok sıkıntı yaşansada ekibimiz bunu aşmayı başardı. Mekanik montaj aşamalarında, aviyonik sistem revizelerinde pek çok zorluk çektik. Test uçuşlarında birkaç kez küçük çaplı kırıma uğradık. Ancak tüm bu sorunlar bizlere tecrübe olarak geri döndü.
SORU 7.) Projenizi gerçekleştirirken sponsora ihtiyaç duydunuz mu?
Elbette ihtiyaç duyduk. Geliştirdiğimiz sistemler öğrenci bütçeleri ile karşılanamayacak kadar fazla tutmaktaydı. Toplamda yarışma 7 ay kadar sürüyor bunun 4 ayı tamamen üretim ve test olduğundan sponsorlarımızın verdiği destek bizim için hayati öneme sahip.
SORU 8.) Sponsor bulurken yaşadığınız problemler nelerdi?
Genel olarak onlarca firmadan dönüş alamadık. Bazı dönen firmalar ise bu projenin TEKNOFEST yarışmaları için olduğunu göz ardı ederek daha çok yatırımcı gözüyle baktı. En zor kısım ise firmalarda yetkili merciler ile kontak kurma kısmı oldu.
SORU 9.) Genel anlamda sponsorlarınızdan beklentiniz neler oluyor?
Sponsorlarımızdan genel olarak beklentimiz finans desteği ya da malzeme desteği oluyor.
SORU 10.) İleriye baktığınızda kendinizi ve projenizi nerede görüyorsunuz?
Türkiye’de ve uluslararası yarışmalarda dereceler almış piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelmiş bir proje olarak görüyorum.
SORU 11.) Yaşadığınız tecrübelerden yola çıkarak bu işe ilk defa adım atmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiyeniz ne olurdu?
Tavsiye edebileceğim tek şey iyi bir ekiplerinin olması ve ne olursa olsun pes etmemeleri olur.
Takımdaki Kişilerin Adı Soyadı :
Rasim Budak
Emin Kağan Eylenoğlu
Ahmet Can Özdil
Fatih Kaya
Buket Karaoğlu