Malzemelerin çekme deneyi sonucunda mekanik özelliklerini belirleriz. Metalik ve metalik olmayan malzemelerin statik yükleme koşulları altında mekanik özellikleri belirlemek amacıyla yapılan deneye çekme deneyi denir. Çekme deneyi en yaygın olarak kullanılan tahribatlı malzeme deneyi yöntemidir. Çekme deneyi sonucunda elde edilen mekanik özelliklerin mühendislik hesaplarında doğrudan kullanılırlar bu yüzden en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

ÇEKME DENEYİ KULLANIM ALANLARI
Mühendislik uygulamaları için malzeme seçiminde
Malzemenin kalite kontrolünde
Malzemelerin karşılaştırılmasında
Proses ve malzeme geliştirilmesinde
Malzemenin davranışlarını önceden belirlenmesinde
ÇEKME DENEYİ NASIL YAPILIR ?

Şekil 1.2’de görülen çekme deneyi makinesinde numune haraketli çene ve sabit çene arasına yerleştiriliyor. Test başladığında tek eksende makine hareket ederek numune kopana kadar çekme kuvveti uygulamaya devam eder. Malzeme koptuğunda alınan veriler aktarılarak malzemenin uzaması, akma dayanımı, kopması çıkartılır. Burada bulunan extensometre malzemenin boyca ne kadar uzadığını gösterir. Grafik 1.1 de malzemeye çekme deneyi uygulandığında oluşturulan grafikler.

Grafik 1.1’de bulunan elastik bölge malzemeye deney sırasında uygulanan güç bırakıldığında, malzeme bozulmadan eski halini alabildiği bölgedir. Elastik bölgeden sonraki bölge ise plastik bölgedir. Bu bölgede malzeme üzerindeki güç kaldırıldığında malzeme artık eski haline gelmez. Malzeme koptuktan sonra uzama miktarına göre süneklik, gevreklik gibi özellikleri hakkında bilgi edinilebilir. Şekil 1.1’de deney esnasında malzeme üzerindeki fiziksel değişimler gösterilmektedir.
KAYNAKÇA
Çekme testi nedir? Neden uygulanır? Nasıl yapılır? Ahmet KAVUKÇU
Malzeme Bilgisi, Malzeme Deneyleri, Volkan HIZAL