Çocukların yetişkin bir birey olarak hayatlarına devam etmesi için küçüklükten kazanılması gereken sosyal becerileri vardır. Peki bu sosyal beceriler nasıl kazandırılmalıdır?
Bireyler bulundukları sosyal ortam ile uyum sağlayabilmek için edindikleri sosyal becerileri toplum içinde sergileyerek sağlıklı iletişim kurabilmek için gerekli tutum ve davranışı sergileyebilmektedir.
Çocukların sosyal becerileri kazanmaları hayatlarında doğru şekilde devam edebilmek için kritik noktadır. Ebeveynler olarak çocukların sosyal beceri kazanmasında büyük önemi ve rol modeli vardır. Çocuklar gördüklerini yansıtan birer bireylere dönüşmektedir.

2014’te pek çok akademisyenin de katılımı ile yapılan Okul Öncesi Eğitimde Sosyal Beceri Destek Projesi (OSBEP) araştırması kapsamında hazırlanan bir rehber bulunuyor. Çocukların sosyal becerilerine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda sosyal beceriler dört ana başlık içerisinde değerlendiriliyor.
Çocukların kazanması gereken sosyal beceriler:
- Başlangıç Becerileri
- Akademik Destek Becerileri
- Arkadaşlık Becerileri
- Duygularını Yönetme Becerileri
1. Başlangıç becerileri

Genellikle çocukların temel iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik maddelerden oluşmaktadır.
Başkalarıyla tanışabilme, kendini tanıtabilme, karşısındakini dinleyebilme, özür dileyebilme, teşekkür edebilme ve yardım isteyebilme gibi kritik ve hayatın her anında karşılaştığımız durumlar, başlangıç becerileri ile kazanılan davranışlar arasında yer almaktadır.
Çocuklar, tüm bu iletişim süreçlerini sürekli gözlemleyerek ebeveynlerini örnek alarak iletişimini bu örneklerden öğrendiklerine göre şekillendirmektedir.
2. Akademik destek becerileri

Çocuklar bilgi edinmek için istedikleri konularda soru sorabilmeyi ve kendisine yöneltilen sorulara cevap verebilmeyi karşılaştığı sorunlara alternatif çözümler üretebilerek amaca ulaşmak için çaba gösterme, yapıcı eleştiri yapabilme, kendisine yapılan eleştirilere açık olabilme, başladığı bir etkinliğin sonunu getirebilme ve kendini bir etkinlik ile meşgul edebilme gibi öğrenmeye dayalı becerilerinin tamamı, akademik destek becerileri başlığı altında toplanmaktadır.
Ebeveynler, çocuklarını sorular sormaya teşvik etmeli, sorduğu sorulara onun anlayabileceği şekilde cevap vermeliler.
3. Arkadaşlık becerileri

Yaşıtları ile düzgün iletişim kurarak anlaşabilmesi sosyalleşebilmeleri açıdan önemlidir.
Empati yeteneğinin gelişmesinde ve iletişiminin güçlenmesini sağlayan bu beceriler arasında; arkadaşlarının duygularını anlayabilme ve onların duygularına uygun tepkiler geliştirebilme, arkadaşları ile işbirliği yapabilme, paylaşmayı öğrenme, başkalarının haklarını koruyabilme, ihtiyaç duyan insanlara yardım etmeyi önerebilme, oyun oynarken kurallara uygun hareket etme ve oyunun sonucunu kabul edebilme gibi beceriler yer almaktadır.
Bu becerilerin kazanılması ile çocuk sağlıklı iletişimin temellerini oluşturabilmektedir.

Çocuklar, özellikle söz konusu paylaşmak olduklarında, ortalama 7-8 yaşlarına kadar daha isteksiz ve bencilce davranabilmektedir.
4. Duygularını yönetme becerileri

Çocuk gelişiminde en önemli konu çocukların kendi duygu durumları ile başa çıkabilmeyi ve kendi duygularını yönetebilme becerilerini ifade edebilip duyguları ile başa çıkabilmeyi öğrenebilmelidir.
Çocukların bu sosyal becerileri kazanabilmesi için kendi alanlarının oluşturmada saygı duyulup izin verilmesi gerekmektedir.
Kaynakça:
https://www.webtekno.com/cocugunuza-kazandirmaniz-gereken-sosyal-beceri-h102753.html