İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde çip üreten şirketlerin, talebin beklenmedik şekilde arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlerin üretimine öncelik vermesiyle beraber otomotiv sektöründe bir çip krizi başladı ve küresel anlamda hala devam ediyor.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber giyilebilir elektronikten, araç içi sistemlere kadar hayatımızın her alanında rol alan çipler, dünya ülkeleri arasında bir rekabete dönüşmüş durumda. İçinde bulunduğumuz salgının etkisiyle artan talep karşısında ilk olarak otomotiv sektöründe ve ardından küresel çapta bir kriz meydana geldi.
Sebebi ne?
Bilindiği üzere yarıiletken sınıfında yer alan çipler, teknolojinin gelişmesiyle tasarımsal açıdan karmaşık yapıya bürünmüştür. Bu tasarımlar üretimi zorlaştırarak bu krizin temelini oluşturmuştur. Bir çip üretim fabrikasını sıfırdan çalışır hale getirmek de uzun süreler aldığı için artan talep karşılanamadı ve kriz kendini gösterdi.
Ne zaman bitecek?
Daimler CEO’su yaptığı bir açıklamada, yarı iletken çiplerin tedariğine ilişkin bu krizin otomotiv sektörü açısından 2023’e kadar sürebileceğini belirtti.
Fransız Renault’nun CEO’su Luca De Meo ise, küresel çip kıtlığının 2021’in üçüncü çeyreğinde beklenenden daha kötü olduğunu fakat gelecek çeyrekte bir miktar iyileşme getireceğini söyledi.