Dünyanın her yerinden bilim insanları uzun uğraşları sonucunda yüksek basınç ile temperlerdikleri fullerenden dünyanın en sert camını elde etmeyi başarmıştırdılar. Ultra sert ve ultra dayanıklı olarak nitelendirilebilen bu kristalimsi camın, aynı zamanda yarı iletken olması ile ilerleyen dönemlerde güneş pillerinde de kullanılması beklenmektedir.
İsveç, Çin, ABD, Almanya ve Rusya’dan bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir çalışma sonucunda, elmasa bile bir çizik atabilecek kadar sağlam, dünyanın en sert camı üretildi. National Science Review adlı bilim dergisinde yayınlanan bu cam, olağanüstü mekanik ve elektronik özelliklere sahip olması ile yarı iletken silikonların yerini almaya aday olabilmektedir.
Bilim insanlarının “ultra sert, ultra güçlü ve yarı iletken” olarak nitelendirdiği bu materyalin, en zorlu koşullara bir dayanıklı olmasından dolayı güneş pillerinde kullanılması bekleniyor. Ancak bilim insanları, yüksek maliyetlerden dolayı bu cam için seri üretime geçmenin şimdilik zor olduğunu belirtiyor.

Uzun uğraşlar sonucunda elde edilen malzemelerden AM-III, türünün şimdiye kadar ki en sert örneği olarak kayıtlara geçti. Doğal elmas taşının dayanıklılığı 50 ila 70 gigapaskala ulaşırken, yayınlanmış makalede AM-III’ün dayanıklılığının 113 gigapaskala ulaştığı vurgulanmıştır.
AM-III’ün hem bu kadar dayanıklı olması ile mekanik ve elektronik özelliklerle dolu olması, bu materyalin güneş pilleri ve silahlar gibi yüksek basınç ve sıcaklıklarda çalışan cihazlarda kullanımının uygun olduğu gösterilmiştir. Bilim dünyasında büyük ses getiren bu buluşun kullanım alanının, materyalin yarı iletken olması sebebiyle bir hayli geniş olması bekleniyor ancak yapılan açıklamalara göre şimdilik bu kristalimsi camın maliyetinin fazla olması, bilim insanlarını seri üretime geçirmekten alıkoymaktadır.
Kaynakça
https://www.webtekno.com/elmastan-bile-sert-olan-dunyanin-en-guclu-cami-uretildi-h113324.html