Güney Koreli bilim insanları, nanoteknoloji ve ısıya duyarlı materyaller kullanaraktan tıpkı bir bukalemun veya mürekkep balığı gibi bulunduğu ortamın rengine uyum sağlayabilen robot geliştirmiştir.
Bilindiği üzere bukalemun ve mürekkep balıkları, bulundukları ortama göre renk değiştirebilerek kamufle olabilmektedirler. Güney Koreli bilim insanları tarafından ilk defa bir robotta uygulandı.
Son derece düşük maliyetlerle üretilen bu robotta kullanılan teknoloji, ilerleyen zamanlarda moda ve otomotiv gibi sektörlerde de kullanılma potansiyeline sahip olmaktadır.
Mürekkep balıkları, sinir sistemleri tarafından kontrol edilen ve kromatofor adı verilen renk değiştirme hücreleri sayesinde istedikleri zamanda kamufle olabilmektedirler. Bukalemunlarda ise daha farklıdır. Pigmentlerinin altında yatan kristaller arasındaki mesafeyi ayarlayarak hangi rengin yansıtılacağına karar vererek bukalemunlar, bu sayede en dişli rakiplerinden bile kaçmayı başarabilmektedirler.

Ucuza mal edilebiliyor olması hem de ekranlara göre çok daha yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olması Robotun bulunduğu ortama uyum sağlayabildiği için OLED ekranlar yerine birden fazla katmana sahip ısıya duyarlı materyaller kullanan ekip, daha az hassas olmasına rağmen tıpkı ekran gibi performans gösteren bir sistem ortaya çıkarmayı başarmaktadır.
Kaynakça:
https://www.webtekno.com/kamufle-olabilen-robot-bukalemun-gelistirildi-h113458.html