İlk önce Mekatronik Mühendisi ne iş yapar bunu anlatmak gerekir. Mekatronik Mühendisleri, yeni makine ve araçların üretim ve işlevlerindeki verimliliklerini arttırmak için mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin çeşitli özelliklerini birleştirerek bunları birlikte kullanır. Mekatronik Mühendisleri, devam eden üretim sürecindeki yapılacak değişiklikler uygulamaya konulmadan önce hattın verimliliği ve maliyet gibi önemli faktörleri göz önünde bulundurur ve bu süreçte iyileştirmeler yapmak için çeşitli yöntemlerle testler yapar.
Mekatronik Mühendisleri eğitim sürecinde hangi dersleri alır?
1.Sınıf
Mekatronik Mühendisleri üniversitedeki ilk senelerinde temel giriş derslerini alırlar. Fizik, Matematik, Lineer Cebir, Mekatronik Mühendisliğine Giriş ve bölümün eğitim dilinin İngilizce olmasına bağlı olarak İngilizce dersleri verilmektedir. Bunların yanı sıra mesleki derslere de giriş yapılır. Elektrik Devre Temelleri, Bilgisayar Programlama ve Algoritma, Malzeme Bilimi, Elektronik Uygulamaları, Bilgisayar Destekli Tasarım gibi dersler alınmaktadır.
2. Sınıf
İkinci sınıfa gelindiğinde artık daha mesleki dersler görülmektedir. Gelecek senelerde alınacak teknik derslerin temelleri atılmaktadır. Diferansiyel Denklemler, Termodinamik, Sayısal Tasarım/Lojik Devreler, Mühendislik Matematiği, Otomatik Kontrol, Güç Elektroniği, Mühendislik Mekaniği, Statik/Mukavemet ve Dinamik dersleri verilmektedir.

3.Sınıf
Son sene öncesinde meslek dersleri ağırlığını arttırmaktadır. Artık adaylar mesleki kariyerlerinde yönelecekleri alana göre derslerini seçmeye başlarlar. Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi, Mikroişlemciler ve Programlanması, Nümerik Analiz, İmalat Teknikleri, Makine Elemanları, Pnömatik ve Hidrolik Sistemler, Endüstriyel Otomasyon/Programlanabilir Mantıksal Denetleyiciler, Mühendislik İstatistiği ve Deneysel Yöntemler, İş Güvenliği ve Proje Yönetimi dersleri verilmektedir.
4.Sınıf
Mekatronik Mühendisi adayları üniversitelerindeki son senelerinde bolca seçmeli teknik dersle karşılaşırlar. Mesleklerinde ilerlemek isteydikleri alana göre diledikleri seçmeli dersleri seçebilirler. Ortak olarak alınan zorunlu derslerden söz edecek olursak, Mekatronik Sistem Tasarımı, Robotik ve Otomasyon Sistemleri dersleridir. Dördüncü sınıfın son dönemi yani 8.yarıyıl ise üniversitelerde seçmeli teknik derslerin yanında zorunlu olarak Bitirme Tezi üzerine planlanmıştır. Bitirme tezinin yanında farklı seçmeli teknik dersler alınmaktadır. Farklı üniversitelerdeki Mekatronik Mühendisliği programlarının sunduğu seçmeli teknik dersleri sıralayacak olursak, Otomotiv Mekatroniği, Gerçek Zamanda Kontrol, Bulanık Mantığa Giriş, Kontrol Sistemleri Tasarımı, Bilgisayar Destekli İmalat, Sayısal İşaret İşlemeye Giriş, Robot Kontrolü, Isıl Sistem Tasarımı, Sonlu Elemanlar Yöntemine Giriş, İmge/Görüntü İşlemenin Temelleri, Yapay Zekaya Giriş, Haberleşme Sistemleri, Havacılık Temelleri, Medikal Mekatronik, Mekanik Titreşimler, Aviyonik Sistemler olarak çok çeşitli dersler sunulmaktadır. Mühendis adayı dilediği dersleri seçerek kariyerine yön vereceği alanı belirlemekte özgürdür.
Bazı Ders İçeriği Tanımlamaları
İsminden içeriğinin anlaşılması güç olan derslerden bahsedecek olursak;
Bilgisayar Destekli Tasarım
İmalatının yapılması düşünülen bir parçanın veya bir makinenin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla bilgisayar sistemlerinin kullanılmasıdır. Yan, imalatı düşünülen parçanın ilk olarak bilgisayar ortamında oluşturulmasıdır.
Bilgisayar Destekli İmalat
CAM(Computer Aided Manufacturing) yazılımları kullanılarak, imalat tesisinin üretim kaynakları arasında oluşturulan bir bilgisayar etkileşimi vasıtasıyla tesisin faaliyetlerinin direkt veya endirekt yolla planlanması sürecidir.
Sonlu Elemanlar Yöntemine Giriş
Sonlu Elemanlar Yöntemi, geniş bir sistemi sonlu eleman adı verilen daha küçük bileşenlere ayırır. Bu durum, denklemlerin çözüldüğü ortamın ayrık hale getirilerek küçük bölgelere bölünmesi ile gerçekleştirilir. Sınır Değer Problemi’nin bu formülasyonu sonucu bir matematiksel denklem sistemi elde edilir. Yani Sonlu Elemanlar Yöntemi, geniş sistemleri ufak parçalar halinde incelemek üzere bir yöntemdir.
Mekatronik Mühendisliğine Laboratuvar Uygulamaları
Mekatronik Mühendisliği programlarında bolca laboratuvar uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulama dersleri ile öğrenilenler tam anlamıyla pekiştirilir. Ayrıca üniversitede ikinci senesini dolduran her öğrenci mezun olana kadar okulu tarafından belirlenen staj günü kadar stajını tamamlamak zorundadır.
Bu yazımızda bir Mekatronik Mühendisi adayının okuduğu üniversitede alacağı dersleri göstermeye çalıştık. Derslerin alındığı sınıflar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir fakat en nihayetinde alınacak dersler bu yazımızda belirtilenlerdir. Mekatronik Mühendisliği makine,elektrik-elektronik ve bilgisayar bilimini içermesinden dolayı interdisipliner mühendislik felsefesine sahiptir. Bu nedenle öğretim döneminde farklı alanlarda ders çeşitliliğine sahiptir.
Fotoğraf: https://amuniturkey.eu/lisans/mekatronik-muhendisligi/