Yoğun geçen bir üniversite sınavı maratonunun ardından sırası gelen tercih döneminde adayların sıkça araştırdığı konuların başında yer alan “Mühendislik Fakültesi ile Teknoloji Fakültesi arasındaki farklar nelerdir?” konusunu inceleyeceğiz.
Öncelikle bu iki fakültenin Avrupa’da ve Türkiye’de nasıl yer aldığına bir bakalım.
Avrupa ülkelerinde mühendis yetiştiren fakülteler ikiye ayrılmaktadır;
- Faculty of Technology (Türkçe:Teknoloji Fakültesi)
- Faculty of Engineering (Türkçe: Mühendislik Fakültesi)
Bu durum bizim ülkemizde de bu haliyle yer almaktadır.
Bu iki fakültenin eğitim anlayışını inceleyecek olursak; Teknoloji Fakültesi’nde uygulamaya ve sahada teknik mühendislik yeteneklerini geliştirmeye daha çok yer verilirken teorik kısım üzerinde mühendislik fakültesi gibi durulmaz. Mühendislik Fakültesi’nde ise bu durum Ar-Ge faaliyetlerine uygun, araştırmacı ruhlu, teorik olarak donanımlı ve teknik donanıma sahip mühendisler yetiştirerek edindikleri bilgi birikimlerini sahada aktif olarak kullanarak mühendislik yeteneklerini geliştirmeleri üzerine kurulmuştur. Mühendislik Fakültesi öğrencileri Teknoloji Fakültesi kadar pratik eğitim görmezler. Teknoloji Fakültesi öğrencileri ise Mühendislik Fakültesi kadar teorik eğitim görmezler. Fakat buradan Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin pratik eksikliğinin çok olduğu anlaşılmamalıdır. Mühendislik Fakültesi öğrencileri öğrenim süresince gerek stajları, gerek projeleri ile bu işin pratik kısmında da deneyimlenmektedir. Her iki fakültede de öğrenim süresince yapılan projeler, alınan eğitim içerikleri birbirine yakın seyretmektedir. Yazımın sonunda da değineceğim gibi, önemli olan kişinin kendisini ne kadar geliştirebildiğidir.
Teknoloji fakültelerinde diğer mühendislik fakültelerinden daha fazla süre içeren endüstri stajının yanında, öğrenciler sekiz yarıyıllık eğitim öğretim süresinin bir yarıyılını “işyeri uygulaması” kapsamında işyerlerinde uygulama yapmaktadırlar. Bu uygulama sırasında öğrenciler 16 hafta tam zamanlı olarak aday mühendis olarak çalışmaktadırlar. Bu uygulamanın mühendislik fakültelerinde de olabileceği durumunu sizlere kendi okuduğum okuldan bir bilgilendirme ile anlatabilirim, Kocaeli Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi Ortak Dersi olarak 7. ve/veya 8. Yarıyılda belirli bir kontenjana bağlı kalarak öğrencilere tıpkı teknoloji fakültelerinde olduğu gibi “işyeri uygulaması” kapsamında işyeri uygulaması yapma imkanı tanımaktadır.
Bu anlatılanlar ışığında, okulların ders içerikleri hakkında detaylı araştırmalar yapılarak şartlarını iyi öğrenmeniz sizler için en iyisi olacaktır.
İmza Yetkisi Meselesi
Öncelikle imza yetkisinin ne olduğunu açıklamalıyız. Piyasada imza yetkisi olarak bildiğimiz bu uygulamanın resmi adı Serbest Müşavir Mühendislik(SMM) hizmetidir. “İmza yetkisi” bir mühendisin yaptığı işin veya sunduğu hizmetin tüm sorumluluklarını üstlenmesi işidir. Mühendislik, insan odaklı bir meslek olması dolayısıyla, sunulan mühendislik hizmetleri de insanları doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle yapılan bir projeye veya hazırlanan bir sözleşmeye imza atmak demek aslında “Ben eğitimimi aldığım kurumda öğrendiğim bilgilerle bu işi yapmaktayım ve bu yapılan işin ilgili mevzuata, bilim ve teknolojiye uygunluğunu imzamla onaylıyor, tüm sorumluluklarını alıyorum” demektir.
Teknoloji Fakülteleri Türkiye’de ilk açıldığında Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği(TMMOB) bu duruma karşı çıkarak davalar açmış ve Teknoloji Fakültesi mezunlarının mühendis unvanı ile imza atamayacağını savunmuştur. Bu duruma karşın 27 Haziran 2014’de toplanan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), “Teknoloji Fakültesi mezunlarının ünvanlarının mühendislik fakültesi mezunları ile eşdeğer olduğuna” dair kararını açıklamıştır. Bu karara istinaden Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 09.07.2014 tarih ve 4407 sayı ile aldığı usule uygun yeni karar, iki fakülte arasındaki eşdeğerlik çelişkisini ortadan kaldırmıştır. Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler ile Mühendislik Fakültesi mezunu mühendislerin yetki ve unvanlarının eşit olduğunu gösteren YÖK’ün resmi yazısı aşağıda görülebilir.

Sözün özü, diğer mühendislik fakültelerinden mezun mühendislerin yetkileri ne ise teknoloji fakültesi mezunu mühendisleri de “günümüz itibariyle” aynıdır. Fakat her ne kadar dava sonuçları ile bu durum açıklanmış olsa da iş sahasında bu durumu kabul etmeyen veya bu ayrımı hiç bilmeyen işveren sayısının baskınlığını koruduğu da bilinmelidir.
Değerli üniversite adayı arkadaşlar,
Mezun olduğunuzda hangi fakülteden olursa olsun okumuş olduğunuz bölümden birçok rakibiniz olacaktır. Sizleri herkesten ayıracak şey, üniversite yıllarınızda yapmış olduğunuz bilimsel aktiviteler, katılmış olduğunuz sosyal etkinlikler, aldığınız eğitimle yetinmeyip hep daha fazlasını öğrenme isteğinizle yaptığınız araştırmalar ve buna bağlı olarak katılacağınız farklı eğitimler olacaktır. Sevdiğiniz, istediğiniz mesleği yaparak kendinizi hep daha iyiye doğru geliştirmeye çabaladığınız zaman başarılar da elbet sizinle olacaktır.
Hepinize üniversite hayatınızda başarılar diliyorum.
Kaynakça
http://tf.gazi.edu.tr/posts/view/title/sikca-sorulan-sorular-1989?siteUri=tf#