Mühendislik eğitimi, mühendislik seçen bir kişi için ömür boyu yapacağı mesleğin temelini oluşturduğundan dolayı oldukça önemlidir. Bu nedenle sağlam bir temelin atılabilmesi konusunda mühendislik eğitimi alırken yapılması ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.
Peki nedir bu noktalar?
Yabancı Dil
Öncelikle tüm dünyanın ortak dili diyebileceğimiz İngilizce’yi gerçekten iyi seviyede kullanabiliyor olunmalıdır. Bunun için de eğer mümkünse yurtdışına çıkarak bir dil okuluna gitmek hem oradaki kültürü tanımak hem de İngilizcenizi geliştirmek için çok iyi bir fırsattır. Türkçe konuşarak anlaşamayacağınız bir yerde bulunmak sizi onların dilini konuşmaya zorlayacak ve bu şekilde farketmeden yeni bir dil öğrenmiş olacaksınız. Eğer yurtdışına çıkma imkanınız bulunmuyorsa da Türkiye’de bulunan yabancı dil okullarını da tercih edebilirsiniz. Size bir başka tavsiyem ise, günlük rutinlerinizi değiştirmeniz konusunda olacak. Uluslararası makale ve dergileri Türkçe’ye çevirmeye çalışmak size çok şey katacaktır. Yabancı bir gazete takip etmek de hem dünya görüşünüz hem de yabancı diliniz için çok faydalı olacaktır.
Tabii, geldiğimiz noktada artık sadece İngilizce bilmek yetmeyebiliyor. Bu noktada başka yabancı diller de öğrenmek elzem duruma gelmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, İngilizcenizi biriyle rahatça tartışabilecek düzeye getirmeden, yani İngilizce seviyenizi tam oturtmadan başka bir dile başlanmamalıdır. Bu tamamen verimsiz bir çaba olacaktır.
Üniversite – Endüstri İlişkisi
Günümüzde üniversite ve endüstri ilişkilerinin oldukça sıkı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sektördeki uzmanlarla öğrencilerin etkileşim içerisinde olduğu projelerle öğrencilerin pratik bilgilerini yükseltmesi sağlanabilmektedir. Problem çözmede kazanılan alışkanlıkların daha eğitim döneminde geliştirilmesi ile kaliteli bir eğitim alınabilmektedir. Üniversitelerin şirketler ile olan etkileşimleri değerlendirilerek yeni proje fırsatları oluşturulması hem yeni insanlarla tanışmak hem de pratik bilgileri yükseltmek için bulunmaz bir nimet diyebiliriz.
Yazılım

Öncelikle algoritma mantığımızı geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü yazılım programları tamamen algoritmalara dayanmaktadır. Algoritma mantığının ne olduğunu açıklarsak, bir sorunu ya da bir problemi çözerek belirli bir hedefe ulaşmak için izlenen yol olarak açıklayabiliriz.
Günümüzde yaygın kullanım alanı olan yazılım dillerinden bahsedersek;
Python, yazım dilinin basit oluşu ve eğlenceli olmasıyla herkesin seveceği bir yazılım dilidir. Kütüphanesinin oldukça geniş olması nedeniyle çok fazla alanlarda kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları, Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi, Görüntü İşleme, Sistem Yönetimi’dir.
C programlama dili, en eski yazılım dillerinden biridir. Esnek yapısı nedeniyle birçok platformda çalışabilir. Kaynak kodlarının kolay okunabilmesi sayesinde uzun kodlar yazmak için idealdir.
Java, nesne tabanlı bir programlama dilidir. Yapısı basittir. Tüm platformlardan bağımsız olduğu için bir kez programlanıp derlendikten sonra her platformda çalışabilir. Genel anlamda Android ve IOS için mobil uygulama geliştirmelerinde, oyun yazılımlarında, robotik ve gömülü sistemlerde kullanılabilmektedir.
Mühendislik eğitiminde yazılım dilleriyle beraber mühendislik programları da çok önemlidir. MATLAB, SOLIDWORKS, AutoCAD, PLC Programlama yazılımları, CATIA, Ansys, Altium Designer, Proteus bunlardan başlıcalarıdır. Mühendislikte yöneleceğiniz alana göre bu uygulamalar ve daha fazlası ile oldukça haşır neşir olmalı ve çok iyi öğrenmelisiniz. Bu size büyük bir artı katacaktır.
Gelişmelerden haberdar olmak
Hayatın her alanında olduğu gibi mühendislikte de gelişmeleri ve yenilikleri takip edebilmek elzemdir. Hem mesleki hem de kişisel gelişim anlamında kendinize yeni şeyler katarken yeni geliştirilen teknolojileri de yakalamak lehinize olacaktır.
Staj Konusu
Stajlar için mühendislik eğitiminin endüstri dünyasında ilk pratiğe döküldüğü alan diyebiliriz. Bu nedenle “naylon” olarak nitelendirilen stajlardan kesinlikle uzak durmalısınız. Nedir bu “naylon staj” ? Naylon staj, öğrencinin staj yapmak üzere anlaştığı yere hiç gitmeden veya çok az giderek stajını tamamlamış gibi gösterilmesidir. Yani staj yapmadan staj yapmak diyebiliriz. Geldiğimiz noktada staj bulmak da iş bulmak kadar zor olsa da çabalayarak, peşini bırakmayarak kendinize staj fırsatları yaratabilirsiniz. Bu konuda girişken olmak, çekinmeden fırsatlar kovalamak size kolaylık sağlayan bir özellik olacaktır. Ayrıca stajı yaparken mesleğe dair çok şey öğrenilmesinin yanı sıra bize nerede mutlu olup olamayacağımızı da gösterir. Şirketlerin profillerini, çalışma şekillerini deneyimleriz. Bu nedenle stajlarımızı farklı firmalarda yapmak bize farklı bakış açıları da katacaktır.
Not Ortalaması ne kadar önemli?
Not ortalamasını değerlendirmek için mesleki kariyer yolunu ikiye ayırmak gerekir. Bu yolların ilki mesleki kariyerini akademik olarak sürdürmeye karar vermektir. Eğer bu yolu seçecek olursanız not ortalaması sizin için en önemli kriterlerden biri olacaktır. Gelelim diğer yola, bu yol da kendi şirketini kuracak ya da bir şirkette çalışmayı tercih edenler için. Endüstride not ortalamasına dikkat eden büyük şirketler hala varlığını korusalar da onlar dahi kişinin kendisini hem mesleki hem de sosyal olarak ne kadar geliştirebildiğine de oldukça dikkat ediyorlar. Burada önemli olan not ortalamasını yükseltmek için çabalamak değil, eğitimi iyi alıp, iyi özümseyip mesleki olarak güçlü olduğu kadar sosyal yönü de güçlü iyi birer mühendis olmaya çalışmaktır. Gerisi kendiliğinden gelecektir.
Sosyal Medya ve İş Hayatı İlişkisi
Sosyal medya kullanımı artık hayatımızın her noktasına girmiş durumda. Bu nedenle sosyal medyada da etkin ve profesyonel bir sosyal medyaya sahip olmak iş hayatı için önem teşkil ediyor. Özellikle LinkedIn hesabını iyi kullanıyor olmak İnsan Kaynakları uzmanları tarafından bir pozitiflik olarak değerlendiriliyor diyebiliriz. Eğitim hayatı boyunca kazanılan başarıları, alınan eğitimleri, yapılan projeleri iş dünyasından insanlarla paylaşmak yeni insanlarla da tanışmaya olanak sağlayacaktır. Bu şekilde iş hayatında çok önemli olan “networking” konusunda da adımlar atmış olunabilir. Sözün özü, kişisel markanızı sosyal medyada göstermekten asla çekinmeyin.
Networking: karşılıklı olarak birbirine fayda sağlamak amacıyla iş hayatındaki profesyoneller, çalışanlar ve/ya potansiyel müşterilerle iş ve arkadaşlık ilişkilerini geliştirmek.
Kaynakça
https://webrazzi.com/2012/08/31/populer-programlama-dilleri-ve-teknolojileri/
www.mr-muhendis.com/muhendislik-egitiminde-nelere-dikkat-edilmeli/