OpenCV, ingilizcesi, “Open Source Computer Vision Library” olan ve anlamı Açık Kaynak Bilgisayar Görüsü Kütüphanesi olan gerçek-zamanlı bilgisayar görüsü uygulamalarında kullanılan açık kaynaklı bir kütüphanedir. OpenCV ilk olarak ABD merkezli Intel şirketi tarafından geliştirilmiş, daha sonra Willow Garage ve Itseez şirketleri tarafından sürdürülmüştür. Bu kütüphane çoklu platform ve BSD lisansı altında açık kaynaklı bir yazılımdır. Açık kaynaklı bir yazılım olması OpenCV’nin en büyük avantajlarından birisidir. Bu özelliğiyle, algoritmaların üzerinde değişiklikler yapılarak geliştirilebilir bir yapıdadır. Ayrıca BSD lisanslı bir ürün olması dolayısıyla, işletmelerin kodu kullanmasını ve değiştirmesini kolaylaştırır.
Uygulama Alanları
OpenCV’nin uygulama alanlarından bazıları şunlardır:
- Nesne tanıma
- Hareket takibi
- Artırılmış gerçeklik
- Hareket tanıma
- Egomotion kestirimi
- Yüz tanıma sistemi
- Gezgin robotlar
- Resim segmentleme
- Stereopsis görü
- İnsan-bilgisayar etkileşimi
Programlama Dili
OpenCV, ilk başlarda C dili ile kodlanmaya başlanmış olmasına rağmen 2.0 versiyonuyla beraber C++ dili ile daha sağlam bir yapıda olmuştur. OpenCV 3.0 ile ise daha modern C++ yapısına geçilmiştir. OpenCV Kütüphanesi, C++, Python, Matlab ve Java arayüzlerine sahiptir ve Windows, Linux, Android ve Mac OS’yi desteklemektedir. OpenCV çoğunlukla gerçek zamanlı görüş uygulamalarına yöneliktir ve gerektiğinde MMX ve SSE talimatlarından yararlanmaktadır. 500’den fazla algoritma vardır ve bu algoritmaları destekleyen/oluşturan tüm algoritmaların yaklaşık olarak 9-10 kat fazlası kadar da fonksiyon bulunmaktadır.
OpenCV Nerelerde Kullanılır?

OpenCV, nesne ve yüz algılama ile tanımlama, video görüntülerindeki insani eylemleri sınıflandırma, hareketli nesneleri izleme ve nesneleri üç boyutlu modellerine göre ayıklama, görüntüleri yüksek çözünürlükte birleştirme gibi alanlarda kullanılabilir. Örneğin, akan bir trafikte, trafik kurallarına uymayan ve trafiği tehlikeye atan araçların plaka bilgilerini otomatik olarak tespit edebiliriz. Ya da, girişi yasak olan bir bölgeye yapılan izinsiz girişlerin tespiti gibi alanlarda kullanılabilir. Zaten “Bilgisayar Görüsü” dediğimiz kavram da tam olarak bunu ifade etmektedir.
Kaynakça
https://opencv.org/opencv-4-3-0/
https://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/opencv-nedir/21537#ad-image-0