Python Nedir?
Windows, Linux, Mac, Unix, Symbian gibi birçok platformda çalışabilen, nesne yönelimli, yorumlamalı, mödüler, etkileşimli ve yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Girintilere dayalı basit söz dizimi ile dilin öğrenilmesini oldukça kolaylaştırır. İlk kararlı sürümü 1994 yılında duyurulmuştur.
Windows İşletim Sisteminde Python Kurulumu
Python’da program geliştirebilmek için bilgisayarımızda python’nun kurulu olması gerekiyor. Python kurulumunu python.org sitesi üzerinden indirip Windows işletim sistemli bilgisayarımıza kuralım.
Kurulum İşlemleri:
- Python.org sitesinde Dowloads kısmında kullandığınız işletim sistemine uygun python kurulumunu yapmanız gerekiyor.
- Dosyayı indirdikten sonra “.exe” dosyasına tıklayıp kurulumu başlatıyoruz.

- Add python 3.9 to PATH seçeneğini seçtikten sonra Install Now seçeneğini tıklayarak yüklenmesini bekliyoruz. Yükleme tamamlandıktan sonra, close seçeneğine basıp pencereyi kapatabilirsiniz, Python 3.9.1 bilgisayarımıza yüklenmiş olacaktır.
Python bilgisayarımıza kurulduktan sonra, komut istemi (cmd) veya PowerShell gibi komut sistemleri üzerinden python dili kullanılarak programlar yazılabilir ya da boş bir metin dosyasına program yazılıp sonra “ .py ” uzantılı kaydedilip, cmd ya da powershell gibi komut sistemlerinde yazılan programlar çalıştırılabilir ancak, bizim bir editöre ihtiyacımız olacaktır. Kullanacağımız editör, otomatik tamamlama, yazıları renklendirme, gruplandırma, hatalı kod yazımında hata mesajları gibi uyarılar ve düzenlemeler yaparak kod yazma kalitesini arttırır.
Editör seçimi olarak birçok seçenek mevcuttur. Editör seçimi sizin isteğinize bağlıdır, genel olarak hepsinin çalışma mantığı aynıdır.
- PyCharm Python IDE
- Visual Studio Code
- PyDev Python IDE
- Spyder Python IDE
- Atom Editor
Ve daha birçok editör mevcuttur.
PyCharm Python IDE Kurulumu
- PyCharm IDE editörüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.jetbrains.com/pycharm/download
- Bilgisayarınıza uygun işletim sistemini seçtikten sonra “Community” kısmından ücretsiz sürümü bilgisayarımıza indiriyoruz.
- İndirme işlemi tamamlandıktan sonra “.exe” uzantılı dosyayı çalıştırıyoruz.



“ .py” uzantılı dosyaların hepsini otomatik olarak bu editörle açması için kutucuğu işaretleyip devam ediyoruz.

Başlat menüsünde hangi isimle görünmesi istediğimizi yazıyoruz.

Kurulum işlemini bitirip, editörümüzü başlatıyoruz.

Editörümüz başladıktan sonra open sekmesinden, yazacağımız programların bilgisayarımızda nereye kaydedilmesi gerektiğini seçiyoruz ve kurulum işlemlerimiz bitiyor.
Diğer uygulamalarımız için;
Arduino uygulamaları için tıklayınız.
Raspberry Pi uygulamaları için tıklayınız.
Microchip Pic uygulamaları için tıklayınız.