Yapılan araştırmada çok fazla işlem gücüne sahip olan bu işlemleri çok daha hızlı ve verimli gerçekleştirilen kuantum bilgisayarlar, bugünün bilgisayarlarının donanımı ile simüle edilmiştir. Kuantum teknolojisinde yapılan açıklamalar gelecek açısından umut verici olmuştur.
Kuantum teknolojisinde kullanılan özel bilgisayarların tahmin edemeyeceğimiz kadar işlem yapılmasına olanak tanımaktadır. Yani bu işlemi 1 ve 0 olaraktan EVET veya HAYIR sonuçlarından birçok ihtimali de göz önünde bulundurarak birçok ihtimali beraberinde getirmektedir.
Bilim insanları yapılan araştırmalarda yüksek donanıma sahip olmadan alışık olduğumuz bilgisayarlarda simüle etmeyi başarmıştır.

İsviçre’de bulunan EPFL ve ABD’deki Kolombiya Üniversitesinden iki fizikçi gerçekleştirmek istedikleri araştırmada kuantum teknolojisini elde bulunan teknoloji ile ne kadar potansiyele sahip olduğunu belirlemeyi hedeflemişlerdir.
Araştırmalarında makine öğrenmesi üzerinden belirli işlemleri gerçekleştirebilen bir kuantum sinir ağı kullanılmıştır. Ağ üzerinden gerçekleştirilecek işlem ise Quantum Approximate Optimization Algorithm (QAOA) olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlemle, belirli ihtimallerin sunulduğu listelerden, uygulandığında en az hatayı sunacak olan çözümlere ulaşılmaktadır.
Araştırmacıların söylediğine göre QAOA, testlerde oldukça iyi iş çıkararak simülasyon; 54 kübitlik bir cihazı taklit etmektedir. Bu noktada alışık olduğumuz bilgisayarların ‘bit’, kuantum bilgisayarların ise ‘kübit’ kullandığını hatırlatmalıyız.
Kaynakça