TEKNOFEST TAKIMLARI TECRÜBE PAYLAŞIM SORULARI
Takım Adı : ARMADA ROV TEAM
Takım Kaptanı: RASİM BUDAK
SORU 1.) Takımınızından kısaca bahseder misiniz?
Armada Rov Team, TEKNOFEST İnsansız Su Altı Sistemlerinde ileri kategoride yarışmaktadır. Takımımız karma bir ekip yapısına sahip olup Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan ve farklı okullarda öğrenimlerini sürdüren bir ekiptir. Ekibimizin farklı bölüm ve okullarda bulunan öğrencilerden oluşmasının bize en büyük avantajı karşılaşılan sorunlara yönelik farklı bakış açıları ile çözümler üretebilmesidir. Projemiz bir mekatronik sistem olduğundan içerisinde elektronik, mekanik, yazılım gibi pek çok mühendislik multidisiplinine sahip sistemlerden oluşmaktadır. Ekibimiz geçen sene ödül TEKNOFEST’te ödül almış olup çalışmalarına bu yılda devam etmektedir. İki yıldır takım kaptanlığını yapmış olduğum ekibimin en güçlü yönü ise kararlılığı ve çalışkanlığıdır. Takım olarak Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda yerli ve milli insansız su altı araçları geliştirmeye odaklanmış durumdayız.
SORU 2.) Projenizden ve yapılış aşamalarından kısaca bahseder misiniz?
Projemizin yapım aşamalarını genel olarak fikir, rapor, üretim ve test aşamaları 4 başlık altında toplayabilirim. İnsansız Su Altı Sistemleri zor bir alan olduğundan çok fazla hesap ve analiz gerektirmektedir çünkü hata durumunda bütün sistem çalışamaz duruma gelebilmektedir. Üretim aşaması için ise gerekli olan alt sistemlerin tasarımları ve analizleri hazırlandıktan sonra üretim ve test aşamalarına geçilmektedir. Üretimden çıkan hem aksamın parça bazında testleri yapıldıktan aracın bütün olarak testleri yapılmaktadır.
SORU 3.) Bu projeyi geliştirmenizin en büyük sebebi nedir?
Projeyi geliştirmemizdeki en büyük amaç yerli ve milli insansız su altı araçları üreterek ülkemize katma değer yaratacak ürünler sunmak istiyoruz.
SORU 4.) Projenizi oluştururken nereden ilham aldınız?
Takım olarak yaptığımız tasarımlarda doğanın teknoloji ile buluşması prensibi ile hareket etmekteyiz. Mevcut tasarımlarımızda vatoz balıklarından esinlenmiş bulunmaktayız.
SORU 5.) Projenizi farklı kılan özelliklerden kısaca bahseder misiniz?
Diğer takımlardan en büyük farkımız başta ekip yapımızdır. Projemizde dolayısıyla çok daha özgün bir yapıya sahiptir. Bu özgünlüğün ve şimdiye kadar pek çok takımın yapamadıklarını yapabilmemizi kendimize ait mekanik ve elektronik sistem tasarımlarımıza borçluyuz. Geliştirdiğimiz görüntü işleme ve otonom yazılımlarla elektronik sistemlerimiz tam uyum içinde çalışmaktadır ve güçlü bir mekanik yapıya sahip olduğumuzdan her çeşit göreve hazır bir proje geliştirdik.
SORU 6.) Projenizi gerçekleştirirken teknik anlamda sıkıntılar yaşandı mı? Yaşandıysa bu sıkıntılar nelerdi?
Tabi ki pek çok sıkıntı yaşamaktayız. Sıkıntısız bir günümüz geçtiğinde ise ekip olarak huzursuzlanmaktayız. Sebebi ise üretime kadar ön gördüğümüz tüm hatalarla karşılaşarak uygun çözüm yöntemleri kullanarak kusursuz bir ürün ortaya koymayı hedefliyoruz. Karşılaştığımız teknik sıkıntılar genel olarak kompanent toleranslarından kaynaklı olmaktadır.
SORU 7.) Projenizi gerçekleştirirken sponsora ihtiyaç duydunuz mu?
İnsansız Su Altı Sistemleri oldukça pahalı sistemler olduğundan bu denli yüksek maliyete sahip projeyi öğrenci bütçesi ile karşılamak mümkün değil. Özellikle üretim ve test aşamalarına geçtiğimizde sponsor gücü devreye girmektedir.
SORU 8.) Sponsor bulurken yaşadığınız problemler nelerdi?
Ülkemizde yarışmalar için yapılan projelere neredeyse hiçbir firma destek olmak istememektedir. Bizler onlarca firma için onlarca raporlar hazırladık fakat dönüş alamadık. Bunun en büyük sebebi ise daha ticari çıkar amacı güderek olaya yaklaşmalarıydı. Aynı zamanda firmalara attığımız maillerin büyük kısmına dönüş alamadık görüşme sağlayabilmek için referanslara ihtiyacımız oluyordu. Bu sebepler genel olarak bizlere çok fazla zaman ve emek kaybına sebep vermişti.
SORU 9.) Genel anlamda sponsorlarınızdan beklentiniz neler oluyor?
Sponsorlarımızdan genel olarak beklentimiz maddi değere sahip ihtiyaçlarımızın temin edilmesi ya da ihtiyacımız olan bütçenin takımımıza sağlanması yönünde olmaktadır.
SORU 10.) İleriye baktığınızda kendinizi ve projenizi nerede görüyorsunuz?
İleride ekip olarak ülkemizin savunma sanayisine yerli ve milli insansız su altı araçlarını kazandırmış ve bu alanda uluslararası arenada ülkemizi temsil eden olarak görmekteyiz.
SORU 11.) Yaşadığınız tecrübelerden yola çıkarak bu işe ilk defa adım atmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiyeniz ne olurdu?
Yapılan her işin takımın kendisine ait olmasını tavsiye ederim çünkü bugün hazır parçalar kullanılarak zaten onlarca robot yapılabiliyor. Önemli olan biz ne kadarını yapıyoruz?
Çünkü proje yaptım diyebilmek tam olarak işin mutfağına girmek önemlidir. Hazır malzemeler kullanmak yerine mümkün olan herşeyi kendilerinin üretmesidir. Bunun çok fazla faydası olacaktır. Özellikle arkadaşlarım yapılan projenin en ince detaylarına hakim olabilecektir.
Rasim Budak
ARMADA ROV TEAM
TAKIM LİDERİ
Takımdaki Kişilerin Adı Soyadı :
- Rasim Budak
- Fatih Kaya
- Çağatay Yıldız
- Ahmet Can Özdil
- Bağdat Nur Bağdu
- Hatice Begüm Eylenoğlu
- İbrahim Ethem Ok
- İlkan Çelik
- Meryem Soysal
- Oğuzhan Özdoğan
- Can Yıldız
- Tuğba Evci
Diğer TEKNOFEST takımları ve yarışma kategorileri için tıklayınız.
TEKNOFEST Teknoloji yarışmaları için tıklayınız.