ULUSLARARASI İHA YARIŞMASI

Başvuru, verilen tarihler arasında https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/tr/ başvuru sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılır. Yarışma kategorileri sabit ve döner kanat olmak üzere ikiye ayrılır. Başvuru tarihleri arasında takım kaptanı sistem üzerinden kayıt olur, varsa danışman ve takım üyelerinin kaydını doğru ve eksiksiz olarak sisteme yapar ve varsa danışman ve üyelerin e-postalarına davet gönderir. Başvuru sisteminde “Takım bilgilerim” kısmından gelen davet kabul edilir ve kayıt tamamlanır. Aksi durumda kayıt tamamlanmış olmaz. Başvuruda takımlardan herhangi bir matbu belge istenmez.
YARIŞMA GÖREVLERİ
Yarışma, üniversite öğrencilerinin İHA teknolojileri hakkındaki farkındalığı artırmayı, bu konuda çalışmalar yapmalarını teşvik edip bilgilendirmeyi ve ülkemizin sahip olduğu rekabet gücünü artırmayı amaçlar. Bilim ve Toplum Başkanlığı, Etkinlikler Müdürlüğü tarafından TEKNOFEST kapsamında düzenlenir. Teknik kuralların uygulanması ve denetimi, Danışma ve Değerlendirme Kurulu (DDK) tarafından yapılır.
Yarışmada, çevrimiçi başvuru ve kavramsal tasarım raporu aynı tarihler içerisinde beraber gönderilir. Kavramsal tasarım raporu sonuçlarının ilanından sonra taahhütname ve muvafakatname yüklenmesi ve gönderimi gerçekleşir. Daha sonra detaylı tasarım raporu ve detaylı tasarım videoları gönderimi bulunmaktadır.
- Kavramsal Tasarım Raporu
İHA ile ilgili kavramsal tasarım veya geliştirme sürecindeki temel görev gerekliliklerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair teknik bilgilerin kısa ve öz hazırlandığı rapordur. Rapor, Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanabilir. Rapor, www.teknofest.org sayfasında duyurulan ‘Kavramsal Tasarım Raporu Hazırlama Kılavuzu’nda belirtilen formata uygun olarak hazırlanır ve belirtilen tarihler arasında başvuru sistemine yüklenir. Aksi durumda rapor, değerlendirmeye alınmaz. Başarılı olan takımlara birinci hazırlık desteği aktarılır.
- Detaylı Tasarım Raporu
İHA ile ilgili tasarım sürecinin detaylandırıldığı, temel görev gereksinimlerinin gerçekleştirilmesine yönelik tasarım ve üretim süreçlerinin bulunduğu, hava aracı alt sistemlerinin performans özelliklerinin gösterildiği, tasarım ekibi organizasyonu ve görev alanlarının tanıtıldığı şema, tasarım sürecindeki ana ve alt iş paketlerinin tanımlandığı çizelge, hava aracı ve alt sistem konfigürasyonlarına ait detaylı çizimlerin ve hava aracının test uçuşları ve görev performansının yer aldığı, açık, anlaşılır bir dille, genel yazım kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmış detaylı rapordur.
- Detaylı Tasarım Videosu
Detaylı tasarım videosu, uçuş videosu ve tanıtım videosu olarak iki bölümden oluşan tek bir videodur. Detaylı tasarım raporu ile birlikte değerlendirilir. Uçuş videosu, en fazla iki dakikada İHA’nın, kalkış görüntüleri, yatay sonsuz döngüsü uçuş manevrası ve kesintisiz iniş görüntüleri kaydedilir. Videonun başlangıcında en az bir takım üyesi adı-soyadı ve takım adı ile kendini tanıtır. Yarışmada takımlardan iki farklı uçuş görevini yerine getirmeleri beklenmektedir. Birinci görevde takımların uçaklarının manevra kabiliyetleri test edilmektedir. İkinci görevde ise takımlardan belirli ağırlıktaki yükü önceden belirlenmiş bir alana bırakmaları istenmektedir.
İNSANSIZ HAVA ARACI YARIŞMASI ÖDÜL MİKTARLARI
SABİT KANAT | DÖNER KANAT | |
Birinci | 40.000.00 ₺ | 40.000.00 ₺ |
İkinci | 30.000.00 ₺ | 30.000.00 ₺ |
Üçüncü | 20.000.00 ₺ | 20.000.00 ₺ |
SÜRÜ İHA YARIŞMASI

Yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden olan Sürü İnsansız Hava Araçları (Sürü İHA)’na yönelik ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Sürü İHA’lar gerek sivil gerekse askeri uygulamaları ile önemini göstermektedir. Sürü İHA Yarışması’nın temel amacı, belirtilen görevleri sürü halinde yapabilen İHA’lar oluşturulmasına yönelik yazılım algoritmaları geliştirilmesi, bu algoritmaların başarımlarının fiziksel ortamda Sürü İHA’lar ile gösterilmesi ve konu ile ilgili deneyim ve bilgilerin artırmalarının sağlanmasıdır.
YARIŞMA GÖREVLERİ
Yarışmada, soru-cevap toplantısından sonra ön tasarım raporu gönderilir. Ön tasarım raporunda algoritma ve tasarımlar gösterilir. Ön elemeyi geçen takımlar teknik aşamalardan biri olan sunumda ise ek olarak simülasyon sonuçlarını göstereceklerdir. Elemeleri geçen takımlara yarışmada kullanılacak tipte örnek bir İHA sağlanacaktır. Sağlanan bu İHA ile takımların sanal ve gerçek İHA’lardan oluşan sürü uçuşları yaparak diğer bir teknik aşama olan İHA uçuş videoları çekimlerini paylaşması beklenmektedir.
Uçuş video çekimlerinden istenilenler;
- İHA Bireysel kalkış, havada formasyon oluşturma
- Formasyon halinde kalkış
- Sürüye yeni birey eklenmesi
- Sürüden birey çıkarılması
- Formasyon koruma ile Sürü halinde yön değiştirme
- Formasyon değiştirme
- Sürü ayrılması
- Sürü birleştirme
- Sürü halinde navigasyon
- Sürü halinde yükselme alçalma
- Sürü/sürüler halinde eş zamanlı / sıralı otomatik iniş
Birinci: 40.000.00 ₺ İkinci: 30.000.00 ₺ Üçüncü: 20.000.00 ₺ |
SÜRÜ İHA YARIŞMASI ÖDÜL MİKTARLARI
SAVAŞAN İHA YARIŞMASI

Teknolojideki gelişmelere paralel olarak İnsansız Hava Araçları (İHA), faaliyet alanlarını gün geçtikçe geliştirmektedir. Dünya çapında sıcak araştırma alanlarından biri olan bir diğer uygulama alanı ise İHA’lar ile savaş jetlerinin yaptığı it dalaşı (dog fight) yapabilme kabiliyeti kazandırmaktır. Savaşan İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışmasının temel amacı, İHA’lar arası bu tarz bir hava muharebe senaryosunu kontrollü bir ortamda oluşturup geliştirmektir.
Yarışma, döner kanat ve sabit kanat olmak üzere iki kategoriden oluşacaktır. Eğer İHA, uçuşu için gerekli kuvveti kanatlar ile sağlıyorsa bu araç sabit kategoride, uçuşu için gerekli kuvveti dönen pervanelerden sağlıyorsa bu araç döner kategoride yer alır. Dikey iniş kalkış yapıp, uçuş için gerekli taşımayı kanatlar vasıtasıyla gerçekleştiren İHA’lar da sabit kategoride değerlendirilir.
YARIŞMA DETAYLARI
Yarışmaya katılan ilgili kategorideki her bir İHA, yarışma esnasında aynı anda havada olacak ve birbirleri ile mücadele edecektir. Yarışmada İHA’lar birbirlerini hedef alıp görüntü üzerinden kilitlemeye çalışacaklardır. Vurma işlemi fiziksel değil, sanal olarak gerçekleşecektir; bu yüzden vurulan İHA’ların fiziksel olarak zarar görmesi söz konusu değildir. Atış, kilitlenmeyi gerçekleştiren İHA’nın rakip İHA’nın görüntüsünü kendi kamera görüntüsü içine almasıyla sağlanır. Otonom kilitlenme esnasında İHA otonom modda uçuyor olmalıdır. Kilitlenme tespiti sistem tarafından hiçbir kullanıcı müdahalesi olmadan otomatik olarak yapılmalıdır. Manuel kilitlenme sırasında kullanıcı İHA’yı manuel olarak hareket ettirebilir. Manuel kumanda edilen İHA ile Hedef Vuruş Alanı’na giren İHA’nın vuruş tespiti otomatik yapılırsa bu manuel vuruş olarak değerlendirilir. Her bir İHA, kilitleme sırasındaki görüntüyü video kaydıyla müsabaka sonrasında hakem heyetine sunarak belgelemek zorundadır.
YARIŞMA GÖREVLERİ
Yarışmada, ilk olarak ön tasarım raporu teslim edilecektir. Ön Tasarım Raporu’nda; İHA’ların mekanik tasarımı, donanımsal ve yazılımsal tasarımı belirtilmelidir. Ön Tasarım Raporu onaylanmış olan takımlar maddi destek almaya hak kazanmış olurlar. İkinci olarak kritik tasarım raporu aşamasına geçilecektir. Kritik Tasarım Raporu, çalışmaların dokümantasyonunu düzenli olarak gerçekleştirilmesi maksadını taşımaktadır. İHA’ların donanımsal ve yazılımsal tasarımı raporda belirtilmelidir. Kritik Tasarım Raporu araçlarda kullanılan yazılımsal ve donanımsal aygıtların niceliklerini ve niteliklerini içermiş olmalıdır. Son aşama ise Uçuş Kanıt ve Sistem Tanımlama Videolarının gönderilmesidir. Uçuş kanıt videosu, yarışmaya katılacak İHA’nın güvenli bir şekilde iniş, kalkış ve uçuş görevlerini gerçekleştirdiğini gösteren yaklaşık 5 dakikalık bir videodur. İHA üstündeki kameradan çekilen görüntüleri uçuş kanıt videosu olarak gönderen takımların, video içerisinde aracı da göstermeleri gerekmektedir. Sistem tanımlama videosunda hazırlanan aracın mekanik, elektronik ve yazılım ana başlıkları altında tanıtması ve mühendislik hesapları ile yarışmaya hazır olduklarını göstermelidir. Hazırlanan video 7 dakikayı geçmemelidir.
SAVAŞAN İHA YARIŞMASI ÖDÜL MİKTARLARI
SABİT KANAT | DÖNER KANAT | |
Birinci | 250.000.00 ₺ | 50.000.00 ₺ |
İkinci | 150.000.00 ₺ | 40.000.00 ₺ |
Üçüncü | 100.000.00 ₺ | 30.000.00 ₺ |
İNSANSIZ SU ALTI SİSTEMLERİ YARIŞMASI

Su altı araştırmaları; günümüzde sivil ve askeri uygulamalarda doğal kaynakların korunması ve incelenmesi, ülke güvenliğinin sağlanması gibi çeşitli amaçlarla yürütülmektedir. Son zamanlarda yapılan akademik ve endüstriyel araştırmaların önemli bir kısmı, insan hayatının riske atılmaması ve sualtı ya da deniz çalışmalarında maliyetlerin de azaltılabilmesi amacıyla insansız araçların kullanılması üzerine odaklanmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda buradaki amaç; uzaktan kumandalı veya otonom görev icra edebilen su altı araçlarının üretilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Yarışma, Temel Kategori ve İleri Kategori olmak üzere iki kategoriden oluşur. Ortaöğretim seviyesindeki katılımcılar Temel veya İleri Kategorilerden sadece birisine kayıt yaptırabilirler. Yükseköğretim seviyesindeki katılımcılar ise sadece İleri Kategoriye kayıt yaptırabilirler.
YARIŞMA GÖREVLERİ
Ön Tasarım Raporu, Kritik Tasarım Raporu, Final Raporu, Yerlilik, Özgünlük ve yarışma puanlaması olarak altı farklı başlıkta yapılacaktır. Yarışma kapsamında toplam 3 adet rapor hazırlanacaktır. Bunlar Ön Tasarım Raporu, Kritik Tasarım Raporu ve yarışma sonrası Final Değerlendirme Raporu şeklinde olacaktır.
- Ön Tasarım Raporu
Ön Tasarım Raporu’nda; sualtı araçlarının mekanik, elektronik, algoritma ve yazılım tasarımı belirtilmelidir. Yarışma kapsamında destek talebinde bulunabilmek için Ön Tasarım Raporu’nun teslim edilmiş̧ olması gerekmektedir.
- Kritik Tasarım Raporu
Kritik Tasarım Raporu araçlarda kullanılan yazılımsal ve donanımsal aygıtların niceliklerini ve niteliklerini içermiş olmalıdır.
- Sızdırmazlık ve Hareket Kabiliyeti Videosu
Kritik tasarım raporu ile beraber değerlendirilecek olan bu video yarışmaya katılacak sualtı aracının güvenli bir şekilde suya indirilebildiğini, dengede kalabildiğini ve istenilen yönde hareket edebildiğini gösteren kesintisiz bir videodur. Sualtı sızdırmazlık özelliğinin gösterilmesi amacıyla videoda sualtı aracının suyun içerisine tamamen batırılmasının ardından su yüzeyine hava kabarcığının çıkmadığının gösterilmesi gerekmektedir. Sızdırmazlığın gösterilmesinin ardından sualtı aracının sualtında bir noktadan başka bir noktaya hareket edebildiğinin gösterilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bataryalı araçlarda bulunacak acil durdurma butonunun çalıştığının gösterilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda butona basıldığında bütün motorların durduğu gösterilmelidir.
- Final Değerlendirme Raporu
Yarışma sonrasında havuz etabının ardından, takımlar Hakemlere final değerlendirmelerini yaparak yarışma süreci ile ilgili geri bildirimlerini içeren detaylı bir rapor vereceklerdir. Final Değerlendirme Raporu’nun içeriği, yarışma öncesi gerçekleştirilen tasarım ve planların gerçek uygulamalar ile nasıl karşılaştırılabileceği, varsa sorunlar ile ilgili bilgi ve çözüm yolları gibi bilgileri içermelidir. Final Değerlendirme Raporu, havuz etabından sonra 3 saat içerisinde Hakemlere teslim edilmelidir.
İNSANSIZ SU ALTI SİSTEMLERİ YARIŞMASI ÖDÜL MİKTARLARI
Temel Kategori | İleri Kategori | |
Birinci | 35.000.00 ₺ | 50.000.00 ₺ |
İkinci | 25.000.00 ₺ | 40.000.00 ₺ |
Üçüncü | 25.000.00 ₺ | 30.000.00 ₺ |
ROBOTAKSİ – BİNEK OTONOM ARAÇ YARIŞMASI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2015 verilerine göre trafik kazalarına sebep olan kusurlar içinde sürücü kusurları, %90 gibi büyük bir oran teşkil etmektedir. Otonom araçlar, insan hatasını en aza indirdiği için trafik güvenliğine katkısı oldukça yüksektir. Ayrıca, trafik yoğunluğunda büyük önem arz eden uygun olmayan güzergâh seçimi, bencil sürücü davranışları gibi etkenler otonom araçlar sayesinde giderilebilir. Bu yüzden, otonom araçlar, geleceğin şehirlerinin vazgeçilmez unsurları olacaklardır. Robotaksi yarışması da otonom araç teknolojilerinin ülkemizde geliştirilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Yarışma, Özgün Araç Kategorisi ve Hazır Araç Kategorisi olmak üzere iki kategoriden oluşacaktır. Özgün araç kategorisinde belirtilen özellikleri sağlayan bir araç ile katılım sağlayacak olan yarışmacı takımları kapsamaktadır. Hazır araç kategorisinde ise TEKNOFEST Komitesi tarafından sadece yazılımsal geliştirmeler yapmak isteyen takımlara, yarışmada kullanılabilmesi için belli sayıda kablo ile sürüşe (drive-by-wire) sahip tam donanımlı elektrikli bir araç platformu sağlanacaktır. Tam donanımlı araçta uzaklık sensörü, kamera, haberleşme sistemi, kontrol kartı gibi donanımların olması planlanmaktadır. Ekiplerin araçta bulunan gerekli sensörlerden gelen verileri işleyerek gerekli algoritma yazılımlarını kendilerinin geliştirmesi gerekmektedir. Yarışma görevleri iki kategori için de aynı olup parkurda levha ve trafik ışıklarında değişiklikler yapılabilecektir.
YARIŞMA GÖREVLERİ
Robotaksi tam ölçekli şehir içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda görev yapacaktır. Aracın görevi kent içi tipik bir taksiye benzer şekilde sabit bir noktadan (BN: başlama noktası)başlayıp bir bitiş noktasında (DN: bitiş/duruş noktası) biten bir şehir içi rotada seyahat etmektir. Bu seyahat sırasında Robotaksi ilk yolcu alma işaretini gördüğünde (YA: yolcu alma noktası) duracak, yolcuyu alacak ve seyahatine devam edecektir. Robotaksi alınan yolcuyu rotası üzerinde işaretli bir noktada (YB: yolcu indirme/bırakma noktası) bırakacaktır. Robotaksi seyahat boyunca trafik kurallarına uyacak ve bitiş noktasına gelince duracaktır. Bitiş noktası sonundaki park alanlarında ilk boş alana park eden Robotaksi görevini başarıyla tamamlamış olacaktır.
Yarışma kapsamında takımlardan ön tasarım ve kritik tasarım raporları istenecektir. Ayrıca takımların ön tasarım raporuyla birlikte ve yarışma sonunda iki farklı sunum yapmaları beklenmektedir. Ön tasarım (simülasyon) sunumu ve yarışma değerlendirme sunumu.
- Ön Tasarım Ve Simülasyon Raporları
Robotaksi – Binek Otonom Araç Yarışmasına kayıtlı tüm ekipler bir sonraki aşamaya geçmek (ikinci sunum/rapor, destek, yarışabilmek, ödül gibi) için ön tasarım raporu hazırlamak (teslim etmek) ve sunum yapmak zorundadır.
Yapılacak sunumun içeriği;
- Herhangi bir simülasyon ortamında yarış parkurun oluşturulması
- Belirlenen teknik şartlara uygun aracın ve sensörlerin benzetim ortamındaoluşturulması
- Görevlerin icrası (sunum esnasında seçilen simülasyon programı üzerinden gösterilecektir)
- Çalışmanın sonucuna dair verilen çıktıların yeterli ve anlamlı olması, grafik ve figürlerile desteklenmesi
- Öğrencinin ön tasarım çalışmasının sonucu olarak, ileriki aşamalar için plan veprogramı
- Modern mühendislik yazılım ve donanım seçimi/kullanımı
- Gerekli arkaplan çalışması ve analizi
- Gerekli teknik verilerin yer alması (Tüm teknik veriler ön tasarım raporunda yeralmalıdır)
- Profesyonel sunum becerileri sergilenmesi
Sunum süreleri, 15 dakikadır. Sunum + 5 dakika soru-cevap olacaktır. Sunum sürelerinin esnek olmayacağı bilinmelidir. Proje ekibinin teknik yeterliliği soru-cevap kısmında sınanacaktır. Ekipler raporlarında yer verdikleri simülasyonları sunum esnasında tekrarlamak zorundadır.
- Araç Test Videosu
Yarışmaya katılacak aracın güvenli bir şekilde çalıştığının gösterilmesi, otonom olarak hareket etmesi, istenilen yönde hareket edebildiğini gösteren kesintisiz bir videodur. Video içeriği iki alt video içerir. Birinci alt video sürücü koltuğunu ve direksiyonu tam kadraja alır. İkinci alt video araç dışından aracı ve hareketini tam olarak kadraja alır.
- Yarışma Değerlendirme Sunumu
Yapılacak sunumun içeriği;
- Kullandığınız simülasyon programının belirtilmesi ve hazırlamış olduğunuz simülasyon yarış parkurunun sunum içerisinde anlatımı. Bu konu ile ilgili videonun sunumaeklenmesi. Kullandığınız simülasyon programının tercih edilme nedeninin belirtilmesi.
- Sensörlerin (LİDAR, Kamera v.b.) araç üzerine montajlarının gösterimi ve tercih edilme nedenlerinin belirtilmesi.
- Kullandığınız otonom kontrol platformunun (donanımın) tanıtımı, neden bunu tercih ettiğinizin belirtilmesi.
- Yarışma sürecinde kullanılan sensör datalarının grafik, tablo şeklinde sunumda belirtilmesi, yarış süresince kamera görüntüsünün kayıt edilip sunuma eklenmesi (aynı şekilde varsa LİDAR görüntüleri de sunuma eklenmelidir.)
- Simülasyon sonuçları ile yarışma sonuçlarının grafik ve figürler ile karşılaştırılması.
- Her bir yarışma görevinin başarılıp, başarılmadığı ile ilgili bilgilerin verilmesi, kısmen başarılması veya başarılamamasının nedenlerinin açıklanması, görevin başarılı olması için ne gibi donanım, algoritma, yöntem kullanmaları gerektiğinin belirtilmesi.
- Bu yarışmadan edindikleri kazanımların belirtilmesi.
- Profesyonel sunum becerileri sergilenmesi.
ROBOTAKSİ-BİNEK OTONOM ARAÇ YARIŞMASI ÖDÜL MİKTARLARI
Özgün Araç Kategorisi | Hazır Araç Kategorisi | |
Birinci | 75.000 TL | 40.000 TL |
İkinci | 50.000 TL | 30.000 TL |
Üçüncü | 35.000 TL | 20.000 TL |
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı / Savaşan İHA Şartnamesi
Erişim Adresi: https://www.teknofest.org/upload/diger/Savasan_IHA_Sartname_2021_01_24_TR_v4.pdf
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı / ULUSLARARASI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YARIŞMASI
Erişim Adresi: https://www.teknofest.org/upload/diger/ULUSLARARASI%20%C4%B0HA%20YARI%C5%9EMASI%20KURALLAR%20K%C4%B0TAP%C3%87I%C4%9EI.pdf
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı / SÜRÜ İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) YARIŞMA ŞARTNAMESİ
Erişim Adresi: https://www.teknofest.org/upload/diger/S%C3%BCr%C3%BC%C4%B0HAYar%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1_HAVELSAN_201231.pdf
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı / Sualtı Sistemleri Yarışma Şartnamesi
Erişim Adresi: https://www.teknofest.org/upload/diger/Sualt%C4%B1%20Sistemleri%20Yar%C4%B1%C5%9Fma%20%C5%9Eartnamesi%20v3%20.pdf
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı / ROBOTAKSİ – BİNEK OTONOM ARAÇ YARIŞMA ŞARTNAMESİ
Erişim Adresi: https://www.teknofest.org/upload/diger/Robotaksi_Binek_Arac_Sartname_05022021_v1-1.pdf