Gelişen teknoloji ile birlikte teknolojide alternatif çip tasarımı arayışları sürüyor. Günümüzde test edilen yeni tasarımlardan biri ise ARM markasının ürettiği Bükülebilir Plastik Çip. ARM, PlasticARM adını verdiği yeni plastik çipi ile nesnelerin interneti konusunda devrim yaratabileceğini belirtiyor.
Günümüzde kullanılan elektronik aletlerin çoğunda bulunan mikroçipler, bu teknolojilerin kullanımını oldukça kolaylaştırsa da bu mikroçipler silikon tabanlı olduğundan dolayı kullanım alanları sınırlı olmaktadır. ARM’nin bu yeni teknolojisi ile, devreler uzak olmayan bir gelecekte kağıt, plastik ve kumaş gibi malzemelerin üstüne basılabilir hale gelebilir.
ARM’nin bu yeni tasarımı PlasticARM, bükülebilir bir yapıya sahip. Bu çip dünya üzerindeki ilk bükülebilir mikroçip değil fakat, şimdiye kadarki en gelişmişi olduğunu söyleyebiliriz. Bu mikroçip, 2 bit Cortex-M0 işlemci, 456 byte ROM ve 128 byte RAM’den oluşuyor. ARM, bu ürününü metal oksit ince film transistörleri ile tasarlıyor.
Bu teknik özelliklerin ardından bahsetmemiz gereken bir diğer konu, PlasticARM klasik tarz silikon tasarımlı çiplere göre önemli bir dezavantaja sahip. 21 mW güç kullanan bu çipin enerjisinin sadece %1’lik bir kısmı gerçekten işlem birimleri tarafından kullanılıyor. Kalan %99’luk kısmın ise şu an için israf olduğunu söyleyebiliriz.
Bu yeni teknolojiye IoT(Nesnelerin İnterneti) açısından bakacak olursak;
Son yıllarda teknolojinin yöneldiği alanlardan biri olan IoT(Internet of Things) yani Türkçe adıyla Nesnelerin İnterneti, bugün buzdolapları, klimalar, akıllı süpürgeler gibi ev aletlerinin yanı sıra endüstride de aletlerin internet ile ilişkisini tanımlayan bir kavram. ARM şirketi, PlasticARM ile çevremizdeki her şeyin internet ile bir araya gelmesi açısından öncü olabileceğini belirtiyor. Bu sayede çevremizdeki tüm nesnelerin birbiriyle ve diğer cihazlarla iletişim halinde olabilmesi planlanıyor.
Her şeyi internet ile buluşturmak şu an için bir proje halinde olsa da gelecekte yazılacak yeni kodlar, yapılacak yeni programlar ve yeni geliştirmeler ile gelecekteki dünyamızın en önemli icatlarından biri olarak hayatımızın her noktasında kendine yer bulabilir.
ARM Araştırma Mühendisi James Myers’ın New Scientist dergisine verdiği demeç ile bitirelim;
Hızlı olmayacak, enerji açısından verimli olmayacak, ancak raf ömrünü izlemek için bir marul üzerine koyacaksam, işte fikir bu!
Kaynakça